Välkommen till Finlands största flygbildsarkiv

Vårt bildarkiv omfattar totalt över 4,5 miljoner bilder från 1950-talet fram till nutid. Geografiskt täcker de hela fasta Finland och Åland inklusive det överlåtna Karelen. Endast en bråkdel av bilderna finns ännu i digital form.

Du har möjlighet att göra en kostnadsfri bildförfrågan så söker vi i arkiven efter bilder från den plats som intresserar dig.

Bilder som digitaliserats hittar du på vår kartsöktjänst

Via oss hittar du bilder från dessa företag/bildarkiv:

  • Keijo Kääriäinen
  • Bröderna Koistinen
  • Maaseudun Lentokuvaus
  • Suomen Ilmakuva Oy
  • S-AirSK-foto
  • Scan-foto
  • Punnas


Keijo Kääriäinen

Keijo Kääriäinen föddes år 1923 och var redan som ung intresserad av fotografering och flygning. Han deltog som frivillig i Vinterkriget och därefter även i Fortsättningskriget. Han tog rikligt med bilder och skrev även dagbok vid fronten fastän det var förbjudet. Filmerna gömde han i första-hjälpen-utrustningen så att de inte skulle bli konfiskerade. Kääriäinen sårades fyra gånger men efter att ha återhämtat sig skaffade han sig flygcertifikat och flög för Vuokralento Oy. Han flög bland annat den legendariska Leivo, Auster (hämtad från England) och Norseman (Schweitz) som idag är utställd på Finlands Flygmuseum. Han började med flygfotografering 1956, var verksam i över 40 år och tog över 800 000 bilder. Objekten fångades ofta på lite längre avstånd eftersom Kääriäinen ansåg att det var en fördel att även få med närmiljön på bilderna.Bröderna Koistinen

Viljo Koistinen och hans bror Aris bildarkiv sträcker sig från 50-talet till 80-talet och omfattar 400 000 bilder som täcker hela Finland. Viljo grundade en fotoaffär vid Mannerheimvägen i Helsingfors år 1940. Han hann driva den endast två veckor innan fosterlandet kallade honom till krigstjänst. Efter slog han sig ned i Lojo och startade en sportaffär. Intresset för fotografering höll i sig o ledde till att han så småningom omvandlade sportaffären till en fotostudio. Efter att han på gamla dagar tagit ett flygcertifikat bestämde sig Viljo för att prova på något nytt, flygfotografering, som blev en del av hans verksamhet. Även brodern Ari började samtidigt med egen flygbildsverksamhet i Riihimäki.Maaseudun Lentokuvaus

Jack Johnsson föddes år 1937 och blev skickad till Sverige som krigsbarn tillsammans med sin bror Tomy. Han återvände som 17-åring till Finlands o anslöt sig till armén. Efter kriget startade de sin flygfotoverksamhet under namnet Maaseudun Lentokuvaus. Jack o Tomy fotograferade medan deras rutinerade pilot satt vid spakarna. Frun och föräldrarna skötte bildlaboratoriet samt färgläggningen av bilderna. Som försäljare fungerade tre lärare från Snellmannsskolan. Man flög med de restaurerade planen Piper Cub J 2 OH-CPE och Piper J 3 OH-CPG varav den sistnämnda förstördes vid en nödlandning i Jämijärvi år 1959.

830